De week van de werkstress komt eraan
Tijdens de week van de werkstress van 11 tot en met 15 november ligt de focus op, hoe kan het ook anders: werkstress. Deze week draait om bewustwording! Maar we willen natuurlijk ook oplossingen voor diegene die dagelijks geconfronteerd wordt met een hoge werkdruk.

Hoe herken je werkstress en een té hoge werkdruk? En nog belangrijker, wat kun je eraan doen?
Het is tijd om even stil te staan bij wat werkstress echt is.
Wat is werkstress en hoe ontstaat het?
Werkstress ontstaat wanneer de werkdruk te hoog is en de balans tussen inspanning en ontspanning ver te zoeken is. Veel taken, strakke deadlines, hoge verwachtingen en een gebrek aan rustmomenten zetten druk op je mentale gezondheid. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, kan het leiden tot lichamelijke en psychische klachten.
In Nederland geven steeds meer werknemers aan hun werkdruk te hoog te vinden. Ziek worden van stress ligt dan ook op de loer.
Extra leestip: Ontslag nemen door stress, hoe nu verder?
Wat zijn de gevolgen van een te hoge werkdruk?
Als werkdruk voortdurend te hoog is, gaat dit vroeg of laat zijn tol eisen. Hieronder vind je enkele signalen:
Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn, of zelfs een verhoogde bloeddruk
Slaapproblemen waardoor het moeilijk wordt om goed uit te rusten
Mentale klachten zoals gevoelens van angst, frustratie en een gevoel van tekortschieten
Langdurige werkstress kan zelfs leiden tot burn-out. Een burn-out zorgt ervoor dat iemand letterlijk op is; het lichaam en de geest kunnen simpelweg niet meer functioneren.
Een van de doelen van de week van de werkstress is dan ook om mensen te helpen signalen te herkennen om deze later ook te kunnen aanpakken.
Hoe herken je werkstress in je dagelijks leven?
Werkstress komt niet van de ene op de andere dag; vaak sluipt het erin. Wat eerst een beetje spanning lijkt, wordt langzaam iets structureels. Signalen dat de werkdruk te hoog is, zijn bijvoorbeeld:
Geen energie meer na een werkdag en je nauwelijks kunnen ontspannen
Steeds vaker negatieve gedachten over werk of je prestaties
Het gevoel hebben dat alles teveel wordt en je het overzicht kwijtraakt
Als je jezelf hierin herkent is het tijd om in actie te komen. De week van de werkstress is bij uitstek een moment om hierover na te denken en hulp te zoeken bij onze coaches als dat nodig is.
Oplossingen om werkstress te verlagen
Tijdens de week van de werkstress worden er tal van tips en oplossingen gedeeld om de impact van werkdruk te verminderen. Enkele strategieën die effectief kunnen zijn:
Ga met een (loopbaan)coach op zoek naar de kern van de stress en pak het bij de bron aan.
Plan dagelijkse rustmomenten in: Even een korte wandeling maken of ademhalingsoefeningen doen kan al veel helpen.
Spreek verwachtingen uit met je werkgever: Vaak komt werkstress voort uit onduidelijke of te hoge verwachtingen. Ga in gesprek en vraag om duidelijkheid waar nodig.
Beweeg regelmatig: Beweging is een bewezen manier om stress te verminderen en helpt je beter om te gaan met de werkdruk.
De TNO heeft een ‘werkdruk wegwijzer’ gemaakt om inzichtelijk te krijgen of er sprake is van werkstress, hoe dit aan te pakken en het geeft een structuur aan de aanpak.
Elke situatie is uniek en vraagt om een persoonlijke aanpak. De week van de werkstress biedt kansen om deze mogelijkheden verder te verkennen.
Extra leestip: Help, ik heb geen zin om te werken! Wat nu?
De voordelen van loopbaancoaching bij werkdruk
Loopbaancoaching is erop gericht om niet alleen werkdruk te verlagen, maar ook om je persoonlijke doelen in kaart te brengen. Hierna kunnen we je begeleiden naar een werkomgeving waarin je floreert. Loopbaancoaches werken samen met jou aan oplossingen die bij jouw situatie passen, bijvoorbeeld door:
Prioriteiten stellen: Wat zijn jouw belangrijkste taken, en welke zaken kunnen anders of minder?
Inzicht krijgen in stressoren: Welke momenten of taken veroorzaken stress? Hoe kun je die momenten anders aanpakken?
Zelfverzekerd grenzen stellen: Leren ‘nee’ zeggen is vaak een belangrijk onderdeel van het proces.
Wat betekent de week van de werkstress voor jou en welke stappen zou jij willen zetten om werkstress te verminderen?
De week van de werkstress herinnert ons eraan dat werkdruk iets is om serieus te nemen. Neem dit moment om aandacht te besteden aan jouw welzijn en werkgeluk.
Comentários