top of page

Hoe zit het met jouw work life balance?

Merk jij ook dat jouw werktelefoon je 's avonds blijft achtervolgen? Of dat je tijdens een verjaardag toch stiekem je e-mails checkt?


Hoe zit het met jouw work life balance?

Het behouden van een gezonde work life balance is een uitdaging waar veel mensen mee te maken hebben. Wij begrijpen deze uitdaging maar al te goed en willen je graag helpen om hier beter mee om te gaan.


In dit artikel delen we 5 waardevolle tips om je te helpen jouw werk en privé balans te verbeteren.


1. Maak een duidelijke scheiding tussen werk en privé

Het is verleidelijk om constant bereikbaar te zijn en overuren te maken. Echter, het is belangrijk om grenzen te stellen en een duidelijke scheiding te maken tussen werk en privé. Probeer bijvoorbeeld een specifieke tijd in te stellen voor het begin en einde van je werkdag en houd je daar ook aan!


Zorg ervoor dat je na werktijd je werktelefoon, e-mails en andere notificaties uitschakelt. Ontspannen en opladen zal dan veel gemakkelijker gaan.


Hoe kan een loopbaancoach helpen?

Een outplacementcoach kan je helpen bij het identificeren van gezonde grenzen tussen werk en privé en strategieën aanreiken om deze grenzen te handhaven. Door middel van coachinggesprekken en oefeningen kun je leren hoe je effectief kunt loslaten na werktijd en hoe je jezelf kunt beschermen tegen overwerk en burn-out.


2. Prioriteiten stellen voor een goede privé werk balans

Het is onmogelijk om alles tegelijkertijd perfect te doen, dus is het essentieel om prioriteiten te stellen. Identificeer wat echt belangrijk is in zowel je werk als je privéleven. Richt je energie en tijd op die taken en activiteiten die het meest bijdragen aan je doelen en welzijn. Wees niet bang om taken te delegeren of nee te zeggen tegen verzoeken die niet passen bij jouw prioriteiten.


3. Plan tijd voor ontspanning en zelfzorg

Een goede privé werk balans omvat niet alleen het vinden van tijd voor werk, maar ook voor ontspanning en zelfzorg. Maak bewust ruimte in je agenda voor activiteiten die je energie geven en je stressniveau verlagen, zoals sporten, mediteren, lezen of quality time doorbrengen met vrienden en familie.


Het is belangrijk om regelmatig tijd te nemen om op te laden, zodat je fris en productief kunt blijven in zowel je professionele als persoonlijke leven.


Hoe kan een loopbaancoach helpen?

Een loopbaancoach kan je helpen bij het identificeren van jouw persoonlijke behoeften op het gebied van ontspanning en zelfzorg. Wij kunnen je begeleiden bij het maken van concrete plannen om hieraan te voldoen. Door middel van coaching en reflectieve oefeningen kun je ontdekken welke activiteiten jou helpen om te ontspannen en je batterijen op te laden en hoe je deze activiteiten kunt integreren in je dagelijkse routine.


4. Communiceer met je werkgever en collega's

Open communicatie met je werkgever en collega's is cruciaal voor het behouden van een gezonde work life balance. Als je het gevoel hebt dat je overweldigd raakt door je werklast of moeite hebt om de juiste balans te vinden, aarzel dan niet om dit met je leidinggevende te bespreken.


Samen kunnen jullie mogelijk oplossingen vinden, zoals flexibele werkuren of het herverdelen van taken, die het makkelijker maken om werk en privé in evenwicht te houden.


5. Leer omgaan met schuldgevoelens

Het is normaal om af en toe schuldgevoelens te ervaren wanneer je tijd besteedt aan je werk in plaats van aan je privéleven, of vice versa. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat het nastreven van een gebalanceerd leven betekent dat je soms compromissen moet sluiten en prioriteiten moet stellen.


Probeer mild te zijn voor jezelf en accepteer dat je niet alles perfect kunt doen. Focus in plaats daarvan op het vinden van een gezonde balans die voor jou werkt en waarbij je je goed voelt.


Kortom:

Door deze tips toe te passen en bewust te werken aan het behouden van een evenwichtige werk en privé balans, kun je niet alleen je welzijn en tevredenheid verbeteren, maar ook je prestaties en plezier op het werk en je relaties in je privéleven versterken.


Onthoud dat het vinden van balans een voortdurend proces is, dus wees geduldig en geef jezelf de ruimte om te groeien en te evolueren.


Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over jouw work life balance of over ons of een kennismakingsgesprek willen inplannen, dan kun je hier contact met ons opnemen.


Met warme groeten,

Marleen

14 views

Comments


bottom of page