top of page

Wat levert outplacement op?

Outplacement kan verschillende voordelen opleveren voor zowel werkgevers als werknemers.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die outplacement kan bieden:

Voordelen voor werknemers:

  1. Loopbaanbegeleiding: Outplacement biedt werknemers professionele loopbaanbegeleiding en advies, waardoor ze hun vaardigheden, interesses en carrièredoelen beter kunnen begrijpen. Dit helpt hen bij het vinden van een nieuwe baan die beter aansluit bij hun capaciteiten en ambities.

  2. Sollicitatietraining: Outplacementdiensten omvatten vaak sollicitatietraining, wat werknemers helpt bij het verbeteren van hun sollicitatievaardigheden, het schrijven van cv's en sollicitatiebrieven, en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Dit vergroot hun kansen op het veiligstellen van een nieuwe baan.

  3. Emotionele ondersteuning: Ontslag kan een emotioneel uitdagende ervaring zijn voor werknemers. Outplacement biedt een ondersteunende omgeving waarin ze kunnen praten over hun gevoelens, angsten en onzekerheden tijdens het transitieproces.

  4. Zelfvertrouwen opbouwen: Outplacement helpt werknemers om hun zelfvertrouwen te herstellen en zichzelf weer in de arbeidsmarkt te positioneren. Dit is vooral belangrijk na een ontslag, omdat het zelfvertrouwen vaak kan afnemen.


Voordelen voor werkgevers:

  1. Positieve werkgeversreputatie: Het aanbieden van outplacement toont de zorg en betrokkenheid van een werkgever bij de welzijn van hun werknemers, zelfs in tijden van ontslag. Dit kan resulteren in een positievere werkgeversreputatie en kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent.

  2. Vermindering van juridische risico's: Outplacement kan bijdragen aan het verminderen van juridische risico's, omdat werknemers zich beter behandeld voelen, wat kan helpen bij het voorkomen van mogelijke rechtszaken of claims wegens onrechtmatig ontslag.

  3. Behoud van productiviteit en moraal: Door outplacement aan te bieden, kunnen werknemers het gevoel hebben dat hun werkgever om hun toekomst geeft, zelfs als ze hun baan verliezen. Dit kan helpen bij het behouden van productiviteit en moraal bij de overgebleven werknemers.

  4. Netwerkmogelijkheden: Outplacementprogramma's kunnen netwerkmogelijkheden bieden, waardoor werknemers sneller nieuwe kansen kunnen ontdekken en bedrijfscontacten kunnen leggen.

Over het algemeen levert outplacement waardevolle ondersteuning op voor werknemers die hun baan verliezen, en het kan helpen om een soepele overgang naar een nieuwe baan te bewerkstelligen. Voor werkgevers kan het bijdragen aan een positievere bedrijfscultuur en reputatie, terwijl het ook kan helpen bij het minimaliseren van potentiële juridische complicaties.


14 views

Comments


bottom of page