top of page

Hoe kan outplacement bijdragen aan een betere employee journey?

Als toegewijde loopbaancoaches begrijpen we de rol die outplacement speelt bij het verbeteren van de employee journey. Door outplacement kunnen werknemers soepel navigeren door overgangsfasen; ze kunnen opnieuw van start gaan met hernieuwd vertrouwen en vastberadenheid.Hoe kan outplacement bijdragen aan een betere employee journey?

De employee journey in context

De employee journey, ofwel de medewerkersreis, is een holistische benadering die de verschillende stadia en ervaringen van een werknemer binnen een organisatie omvat.

Vanaf het eerste contact tijdens het wervingsproces tot het afscheid bij het verlaten van de organisatie, elke fase biedt een unieke kans om de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers te versterken. En soms is het nodig om aan de slag te gaan bij een nieuwe werkgever.


Wat achtergrondinformatie:

Het employee journey model

Een nuttig raamwerk voor het begrijpen van de employee journey is het employee journey model, dat de verschillende fasen van de reis van een werknemer visualiseert. Dit model omvat typisch de volgende stadia:

  • Aantrekken en werven

  • Onboarding en integratie

  • Ontwikkeling en groei

  • Behoud en betrokkenheid

  • Afscheid en transitie

Door het employee journey model toe te passen, kunnen organisaties strategieën ontwikkelen om de betrokkenheid en retentie van werknemers te verbeteren, evenals effectieve processen voor outplacement en loopbaantransitie implementeren.


Hoe draagt outplacement bij aan de medewerkersreis?

In plaats van het einde van een loopbaan te zien als een abrupte breuk, kunnen onze  outplacement-coaches helpen bij een nieuwe loopbaanrichting.

Outplacement draagt op verschillende manieren bij aan de employee journey:


  1. Empowerment en heroriëntatie: door middel van individuele coaching en begeleiding, stelt outplacement werknemers in staat om hun vaardigheden, interesses en loopbaandoelen te heroverwegen en te herdefiniëren. Dit proces van zelfontdekking bevordert een gevoel van empowerment en helpt werknemers een duidelijker beeld te krijgen van hun professionele toekomst.

  2. Vaardighedenontwikkeling: outplacementprogramma's bieden uitgebreide training en ondersteuning bij het ontwikkelen van essentiële vaardigheden zoals solliciteren, netwerken en personal branding. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde bij het navigeren door de arbeidsmarkt en het veiligstellen van nieuwe carrièremogelijkheden.

  3. Emotionele steun: de emotionele impact van werkloosheid en professionele transitie mag niet worden onderschat. Outplacement biedt een veilige ruimte voor werknemers om hun gevoelens te uiten, hun zorgen te bespreken en constructieve coping-strategieën te ontwikkelen. Door deze emotionele steun te bieden, kunnen we werknemers helpen veerkrachtig om te gaan met verandering en tegenslag.

  4. Verbeterde werknemerstevredenheid: door outplacement als integraal onderdeel van de medewerkersreis te integreren, tonen organisaties hun toewijding aan het welzijn van hun werknemers, zelfs in tijden van verandering. Dit draagt bij aan een positieve werkcultuur en verhoogt de werknemerstevredenheid, wat op zijn beurt de retentie en productiviteit ten goede komt.


Outplacement is meer dan alleen een reactieve maatregel bij ontslag; het is een proactieve investering in de employee journey.


Door werknemers te ondersteunen tijdens overgangsfasen, kunnen we hun professionele ontwikkeling stimuleren, hun veerkracht versterken en hun algehele welzijn bevorderen.


Als loopbaancoaches zijn we trots op onze rol bij het optimaliseren van deze reis en het helpen van werknemers om met vertrouwen hun volgende hoofdstuk te beginnen.


Neem contact op met een van onze coaches voor meer informatie over outplacement.

7 views

Comments


bottom of page