top of page

Wat is outplacement?

Outplacement is een proces waarbij een werkgever professionele ondersteuning en begeleiding biedt aan werknemers die hun baan verliezen als gevolg van ontslag, bedrijfsherstructurering, reorganisatie of andere redenen.


Het hoofddoel van outplacement is om de werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan en een soepele overgang te maken naar een andere werkgever of loopbaan.


Wanneer een organisatie outplacement aanbiedt, kan dit verschillende vormen aannemen, zoals individuele begeleiding, loopbaanadvies, sollicitatietraining en hulp bij het opstellen van cv's en sollicitatiebrieven.


Outplacementdiensten kunnen ook workshops, seminars en netwerkmogelijkheden omvatten om werknemers te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen en contacten te leggen met potentiële werkgevers.


De voordelen van outplacement zijn tweeledig:

  • Werknemersondersteuning: Outplacement biedt werknemers die hun baan verliezen emotionele en professionele ondersteuning. Het kan hen helpen omgaan met de stress en onzekerheid van het verlies van hun baan, hun vaardigheden en ervaring te evalueren, en hun zelfvertrouwen te herstellen tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan.

  • Positieve werkgeversreputatie: Door outplacement aan te bieden, toont een werkgever zich als een zorgzame en verantwoordelijke organisatie. Het kan het imago van het bedrijf verbeteren en het risico op negatieve publiciteit of juridische geschillen verminderen.

Outplacement wordt vaak gezien als een vorm van sociaal verantwoord ondernemen, waarbij werkgevers niet alleen focussen op winst maar ook op het welzijn van hun werknemers, zelfs in moeilijke tijden.


Het helpt werknemers om zichzelf opnieuw te positioneren op de arbeidsmarkt en een nieuwe start te maken in hun loopbaan.


17 views

Opmerkingen


bottom of page