top of page

Omscholen op latere leeftijd, hoe pak je dat aan?

Tegenwoordig is een carrièreswitch op latere leeftijd geen uitzondering meer. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich om te scholen en een nieuwe richting in hun loopbaan te vinden.


carrièreswitch

Maar hoe pak je dat aan?

In dit artikel bespreken we de belangrijkste stappen en geven we tips om je omscholingstraject succesvol te maken.


Waarom kiezen voor omscholing?

Er kunnen veel redenen zijn om voor omscholing te kiezen.

 • Misschien ben je niet meer tevreden met je huidige baan 

 • Zoek je meer uitdaging?

 • Een carrièreswitch kan ook noodzakelijk zijn door veranderingen in de arbeidsmarkt of door persoonlijke omstandigheden.


Wat de reden ook is, omscholen biedt de kans om je passies te volgen en nieuw werkgeluk te vinden.


Welke opties zijn er voor omscholing?

Er zijn diverse mogelijkheden voor omscholing.

 1. Een betaalde opleiding kan een goede keuze zijn, zeker als je financiële zekerheid zoekt tijdens je studie. Veel instellingen bieden nu ook omscholing met baangarantie, wat betekent dat je na afronding van je opleiding direct aan de slag kunt.

 2. Voor sommige sectoren, zoals de zorg, zijn er specifieke omscholingstrajecten opgezet om de tekorten op te vangen.

 3. Een werk leer traject is een andere populaire optie, waarbij je leren en werken combineert en direct praktijkervaring opdoet.


Hulp bij je carrièreswitch

Het kan soms een opgave zijn om een carrièreswitch te maken, vooral op latere leeftijd. Gelukkig staan onze professionele loopbaancoaches klaar om je te helpen. Wij bieden persoonlijk advies en begeleiding op maat, afgestemd op jouw specifieke situatie en doelen. Hier is hoe we je daadwerkelijk kunnen helpen:

 • Persoonlijk adviesgesprek: We beginnen met een goed gesprek om je huidige situatie, vaardigheden en wensen te begrijpen.

 • Loopbaanplanning: Samen stellen we een concreet plan op met duidelijke stappen om je carrièreswitch te realiseren.

 • Opleidingsadvies: We adviseren je over de beste opleidingen en omscholingstrajecten die aansluiten bij jouw nieuwe carrièrewensen.

 • Sollicitatietraining: We helpen je bij het opstellen van een sterk cv en geven tips voor effectieve sollicitatiegesprekken.

 • Netwerkondersteuning: We begeleiden je bij het opbouwen en uitbreiden van een relevant professioneel netwerk.

 • Motivatie en ondersteuning: Tijdens het hele traject bieden we voortdurende motivatie en ondersteuning om je zelfvertrouwen te vergroten en eventuele obstakels te overwinnen.

 • Door gebruik te maken van onze expertise en ervaring vergroot je de kans op een succesvolle carrièreswitch en vind je sneller de weg naar een nieuwe carrière waar je energie van krijgt.


Omscholen in de zorg

De zorgsector biedt uitstekende mogelijkheden voor omscholing. Door de groeiende vraag naar zorgprofessionals zijn er veel betaalde opleidingen en omscholingstrajecten beschikbaar. Dit kan variëren van kortdurende cursussen tot volledige diploma’s. Bovendien biedt het vaak baangarantie, waardoor je direct aan de slag kunt na je opleiding. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die een zinvolle en stabiele carrière willen opbouwen.


Praktische tips voor een succesvolle carrièreswitch

Een carrièreswitch maken vraagt om een goede voorbereiding en doorzettingsvermogen. Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen:

 1. Onderzoek je opties: Neem de tijd om te ontdekken welke opleidingen en trajecten beschikbaar zijn. Overweeg verschillende sectoren en functies die aansluiten bij je interesses en vaardigheden.

 2. Maak een plan: Stel een duidelijk plan op met concrete stappen. Dit helpt je om gefocust te blijven en je doel te bereiken.

 3. Netwerk: Gebruik je netwerk om informatie en advies in te winnen. Praat met mensen die al in de sector werken waarin je geïnteresseerd bent.

 4. Wees flexibel: Wees bereid om te leren en je aan te passen. Een nieuwe carrière kan in het begin uitdagend zijn, maar met een open houding kom je er wel.

 5. Vraag om hulp: Aarzel niet om hulp te zoeken bij loopbaanadviseurs of coaches. Onze loopbaancoaches kunnen je waardevolle inzichten en ondersteuning bieden op weg naar je nieuwe carrière.


Omscholen op latere leeftijd kan een verrijkende ervaring zijn die je leven een nieuwe richting geeft. Door de juiste stappen te volgen en gebruik te maken van de beschikbare hulpbronnen, kun je succesvol een carrièreswitch maken en een nieuwe weg inslaan.


Of je nu kiest voor een betaalde opleiding, een omscholingstraject met baangarantie of een werk leer traject, er zijn genoeg mogelijkheden om je dromen waar te maken.


Vrijblijvend adviesgesprek inplannen? Laat het ons weten en stuur ons een mail of bel ons op 06 - 20 19 87 69.

14 views

Comments


bottom of page