top of page

De hulp van ‘ikigai’ bij jouw loopbaanverandering!

Ben jij, net als veel andere Nederlanders op zoek naar een nieuwe richting in je loopbaan? Voel je je verloren of vastgelopen? Het Japanse ikigai model kan je helpen je persoonlijke drijfveren te (her)ontdekken.Dit is het ikigai model!

Ikigai draait om het vinden van een reden van bestaan, datgene waarvoor je 's ochtends je bed uitkomt. Door je ikigai te vinden, kun je een zinvolle en vervullende carrière opbouwen.


Wat is ikigai?

Het ikigai model combineert vier essentiële elementen:

  1. Waar je van houdt (passie)

  2. Waar je goed in bent (vaardigheden)

  3. Wat de wereld nodig heeft (missie)

  4. Waarvoor je betaald kunt worden (beroep)


Wanneer deze elementen samenkomen, heb je jouw ikigai gevonden. Het ontdekken van je ikigai kan je helpen om je loopbaan te heroriënteren en een pad te vinden dat echt bij je past.


1.    Jezelf ontdekken!

De eerste stap naar het vinden van je ikigai is zelfontdekking. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat vind ik echt leuk om te doen?

  • Waar ben ik goed in?

  • Wat heeft de wereld volgens mij nodig?

  • Waarvoor kan ik betaald worden?


Neem de tijd om diep na te denken over deze vragen. Schrijf je antwoorden op en probeer patronen te ontdekken. Dit proces helpt je inzicht te krijgen in je passies, vaardigheden, waarden en mogelijkheden.


2.    Verbind je passies en vaardigheden

Wanneer je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, kun je deze elementen verbinden. Denk na over hoe je je passies kunt gebruiken in je werk. Misschien ben je een geweldige schrijver en hou je van duurzaamheid. Kun je een carrière vinden waarin je schrijft over milieuvraagstukken? Door je passies en vaardigheden te verbinden, kom je dichter bij je ikigai.


3.    Zoek naar je missie!

Je missie is wat de wereld nodig heeft. Dit kan iets groots en breed zijn, zoals het oplossen van klimaatverandering, of iets kleins en lokaals, zoals het verbeteren van de gemeenschap waarin je leeft. Vraag jezelf af welke problemen je graag zou willen helpen oplossen. Dit geeft je werk een diepere betekenis en zingeving.


4.    Onderzoek de mogelijkheden

Nu je je passies, vaardigheden en missie hebt geïdentificeerd, is het tijd om te onderzoeken hoe je hiermee een inkomen kunt verdienen. Dit betekent misschien dat je moet nadenken over bijscholing of het verkennen van nieuwe industrieën.


Kijk naar markten en beroepen waar je interesses en vaardigheden waardevol zijn. Het kan ook betekenen dat je creatief moet zijn en buiten de gebaande paden moet denken.


Experimenteer en leer

Het vinden van je ikigai is een iteratief proces. Het kan zijn dat je moet experimenteren met verschillende rollen en sectoren voordat je de juiste match vindt. Wees niet bang om te falen of van koers te veranderen. Elk experiment brengt je dichter bij je uiteindelijke doel.


Blijf leren en jezelf ontwikkelen!


Wat kan onze rol als loopbaancoach zijn?

Wij kunnen je begeleiden bij het vinden van de antwoorden. We bieden objectieve feedback en helpen je gestructureerd te reflecteren op je loopbaan.


Onze loopbaancoaches ondersteunen je bij het stellen van doelen en het maken van een actieplan. Met de juiste begeleiding kun je sneller en effectiever je ikigai ontdekken en een nieuwe, vervullende loopbaan vinden.


Het ikigai model biedt een interessant en leuke benadering voor de (her)ontdekking van je persoonlijke drijfveren. Door te focussen op wat je graag doet, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je betaald kunt worden, kun je een loopbaan vinden die echt bij je past.


Het ikigai boek

Mocht je er interesse in hebben, er is ook een ikigai boek: The Japanese Secret to a Long and Happy Life" van Héctor García en Francesc Miralles. Dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips om je te begeleiden op je reis naar het vinden van betekenis en voldoening in je werk en leven.


Check ook eens onze tips top 10 zelfontwikkeling boeken.

4 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page